Vi har vänner i hela världen

Affisch-Vi-har-vanner

Allen och Daniella går på Svartedalskolan i Biskopsgården i Göteborg. De deltar, tillsammans med 25 andra elever, i en speciell musikgrupp på skolan. Och de är stolta. De, som aldrig tidigare hade rest utanför Sverige, har nämligen fått resa till Kina och träffa elever på Skola 86 i Guangzhou. Och de fick träffa Sveriges kung och drottning, och sjunga och dansa inför flera miljoner kinesiska TV-tittare, när skeppet ”Ostindiefararen” anlände till Kina. Någon tid senare kom de kinesiska eleverna till Sverige och de uppträdde tillsammans på Kulturkalaset i Göteborg och på Liseberg.

Musikgruppen har också rest till Volta Elementary School i Chicago, där de tillsammans med de amerikanska ungdomarna uppträdde med musik och dans på skolor, äldreboende, ungdomsgårdar och offentliga platser. En annan resa gick till Internat nr 7 i Minsk, Vitryssland. Där mötte de föräldralösa barn, och barn som skadats efter Chernobyl-katastrofen. Och de barnen fick sedan resa till Göteborg, och för första gången komma bort från fattigdom och misär, och tillsammans med eleverna i Svartedalsskolan få uppleva en tid av trygghet och gemenskap.

Vi har upplevt många solskenshistorier genom åren, där elever som deltagit i musikfördjupningen har gjort en långt större resa inombords än den fysiska resa som vi gjort till Kina eller Chicago. Att arbeta med musiken som redskap, har inneburit att eleverna har hittat andra vägar till att lära mer, även inom det övriga skolarbetet. Men framför allt har de börjat tro på sig själva, vågat långt mer än de tidigare vågat, och det viktigaste av allt – givit dem en framtidstro. Den framtidstro som är så viktig när gängen, brutaliteten och kriminaliteten är så nära som det tyvärr är för elever i Biskopsgården.

-Annika Malmryd, rektor

 

Vi-har-vanner-02 Stadsdelscheferna WEB Fam Shi 

Köp DVD för 149:- plus porto
Besök Wavemakers hemsida, eller lyssna på filmens originalmusik nedan.

Längd 58 min
Regi & Foto Bo Harringer
Regi, Ljud & Redigering Josef Harringer
Redigering Alexandra Arcari Gimdal
Speaker Maria Wallin
Produktions assistent Jim Harringer
Originalmusik Iozaeph
Musik Wavemakers

En produktion från Filmateljén
med stöd av Olof och Caroline Wijks fond och Levande historia/Göteborg.

Producent Bo Harringer

© 2013 Filmateljén