Hat och Försoning

1998 arrangerade några unga killar en fest i stadsdelen Backa i Göteborg. Fyra killar som inte fick komma in ville hämnas och anlade en brand för att sabba festen. Elden spreds explosionsartat och 63 unga människor dog och över 200 skadades.

Nebil som arrangerade festen blev anklagad för 63 kompisars död. Han var då 15 år. Han tappade fotfästet i livet, blev grovt kriminell och deltog i gängkrigen i Göteborg. 2013 blev han skjuten.

Shirin var 14 år när hon gick till festen med sina två systrar. Båda systrarna omkom i branden. Hennes nyfikenhet på de skyldiga fick henne att söka upp dem, för att få veta vad som låg bakom deras handlande.

Danijel överlevde mirakulöst. Han låg på sjukhus i ett halvår innan han kom tillbaka till livet. Då ville han åter kunna göra allt som kompisarna kunde. Men det gick inte.

Nebil, Shirin och Danijel är tre av de unga människor som vi får möta, 15 år efter katastrofen, i filmen Hat och Försoning.

Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. Sörjande familjer, oavslutad skolgång, arbetslöshet, droger och gängkrig med skjutningar på öppen gata. Ännu finns hatet mot gärningsmännen kvar, men försoningens vindar blåser nu allt starkare.
 

Köp en DVD för 149:- plus porto.
Textad på Engelska.
Längd 58 min
Manus, Regi & Foto Bo Harringer
Medregissörer Enver Ramirez, Iman Bayat
Ljud Josef Harringer, Jim Harringer
Redigering Rasmus Ohlander sfk, Bo Harringer, Josef Harringer
Ljudläggning Anders Billing Vive fss
Produktionsassistent Jim Harringer
Musik Rasmus Ohlander, Sebastian Sandberg
Iman Bo Enver

En produktion från
Filmateljén 89 AB

i samproduktion med
Sveriges Television AB & Film i Väst AB

med stöd av
Svenska Filminstitutet/Cecilia Lidin
samt
Göteborgs Stad/Kulturnämnden/Levande Historia
Allmänna arvsfonden
NBV

Producent Bo Harringer

© 2015 Filmateljén 89 AB, Sveriges Television AB och Film i Väst AB