Född slav

Affisch-Fodd-slavI Mauretanien existerar slaveriet sedan urminnes tider. Det finns en lag mot slaveriet sedan 1981, men den har inte haft någon betydelse i praktiken. Organisationen Human Rights Watch beräknade 1988 att det fanns omkring 80.000 människor i traditionellt slaveri i Mauretanien.

Medan slavarna hos de afrikanska folkgrupperna framför allt har lägre social status än de som är fria, så är slavarna hos morerna fortfarande en ekonomisk faktor och de behandlas mycket illa. De arbetar långa dagar med boskapsskötsel, jordbruk och hushållsgöromål. Vanligast är slavar hos de moriska nomaderna i det inre av landet.

I filmen FÖDD SLAV möter vi bland andra Bilal, sexton år. Han var två år när hans mamma flydde och lämnade honom kvar hos slavägaren. Nu har han själv flytt och hittat sin mamma i slummen i huvudstaden Nouakchott. Bilal, hans mamma Shaba och moster M’Barka berättar om sina liv som slavar. Hur de inte bara utnyttjats som obetalda arbetare, utan också förnedrats och misshandlats. ”Ditt paradis finns under våra fötter” säger slavägarna som utnyttjar religionen för att skrämma sina slavar till underdånighet.

slav-01 slav-02 slav-03

FÖDD SLAV är den första film som gjorts om slaveriet i Mauretanien. De svenska filmarna lyckades ”som turister” ta sig in Mauretanien och i hemlighet filma slaveriet. Mauretanien är det enda land i världen där det fortfarande finns kvar en slavklass, människor ägs av en slavägare och tvingas arbeta utan ersättning. Barnen tas ifrån mödrarna redan vid ett års ålder och fostras till slavar.

Filmen visas runt om i världen, bland annat i Sydafrika i Kapstaden och Johannesburg, på universitet och i olika Township communities.

FÖDD SLAV vållade rabalder när den våren 2004 visades i Washington, USA. Agenter från Mauretaniens ambassad dök upp och bråk uppstod så att säkerhetsvakter tvingades avvisa ambassadpersonal.

Amnesty International använder den i sin verksamhet.
 

Köp DVD för 149:- plus porto
Längd 52 min
Regi Hélène Aastrup-Samuels, Bo Harringer
Foto Bo Harringer & Ali Boukhari
Redigering Hélène Aastrup-Samuels, Bo Harringer
Redigeringsassistent Josef Harringer
Speaker Hélène Aastrup-Samuels
Musik Fatima Olsson
Projektledare Hélène Aastrup-Samuels
Produktion Hélène Aastrup-Samuels, Bo Harringer

En produktion från Filmateljén.

Producent Bo Harringer

© 2003 Filmateljén 89 AB