Den siste cafépianisten

Hur ofta får en film publiken att applåderar mitt i och spontant ropa kommentarer om vad man tycker i stunden? Sällan, men man kan inte låta bli. …. Ja, jag älskar Cafepianisten för enkelheten, humorn och för att Harry är så genomsnäll.
– Bibbie Friman, Socialpolitik

Affisch-Den-siste-cafepianistenSom liten pojke drömde han om att bli en stor konsertpianist. Det blev han inte. Han blev stadens pianist istället. Det finns ingen som har spelat på fler restauranger och konditorier i Göteborg än Harry Persson.

Harry Persson har aldrig gått i pension. Han är vid god vigör, blir aldrig trött när han spelar, har 6000 melodier i huvudet som han smeker fram vid pianot utan att titta på några nothäften. Repertoaren sträcker sig allt ifrån Chopin, Cole Porter, Evert Taube, Jules Sylwain, Hoagy Carmichael, Fatz Waller, Lasse Dahlquist, Beatles, Abba och lite till.

Bräutigams wienerkonditori på Östra Hamngatan är ett ställe som göteborgarna intimt förknippar med Harry Persson. Här underhöll han gästerna i 37 år på dagtid. Sista spelningen på Bräutigams gjorde han den 29 mars 1993. En bejublad tillställning som fick stor uppmärksamhet i de lokala medierna.

Harry Persson har också hunnit med att vara skådespelare. Han spelade kyrkoherde i TV-serien Röd snö, producerad av Göteborgs-TV på 1970-talet, med Bo Hermansson som regissör. En roll som passade Harry Persson som handsken. Han ser ut som en kyrkoherde, är snällare än Jesus. Det lyser fromhet om hela hans person.

En produktion från Filmateljén© 2012 Filmateljén 89 AB

Cafepianisten-01 Cafepianisten-02 Cafepianisten-04 

Köp DVD för 100:- plus porto
Längd 35 min
Manus, Regi & Foto Bo Harringer
Manus, Regi & Research Lars Dimming
Ljud & Redigering Josef Harringer
Speaker Maria Hörnelius
Produktions assistent Jim Harringer
Musik Harry Persson
Stillbilder Bo Harringer
Arkivfoto Kamerareportage
Arkivfilmer Göteborgs Spårvägar & Varvshistoriska föreningen
Affischfoto Björn Enström
Producent Bo Harringer