”En film som alla borde se”
88. soldiers, filmen om rapparna i Hammer Hill Click, hade i går kväll smygpremiär för 500 inbjudna. En film som alla borde se och lära sig av, var den vanligaste kommentaren.
av INGMAR ARCHENHOLTZ
031-62 46 81
ingmar.archenholtz@gp.se
På Draken var skratten många. Men lika mycket respekt och djupaste tystnad, och en sorg så påtaglig att den kändes in på bara skinnet, var det när gruppen Hammer Hill Click berättade om sina omkomna medlemmar i branden på Hisingen, Gustavo och Alvaro.
88. soldiers är inte bara en hyllning till brandkatastrofens offer. Framförallt är det en film om livet i Hammarkullen. Glädjen, det färgsprakande, det rika utbytet av mänskliga relationer. Människor av kött och blod.
Hiphop, rap och break dance är en förenande faktor för fattiga människor i hela världen, menar medlemmarna i Hammer Hill Click eller Klicken som de kallas.
Regissören Bo Harringer lärde känna de åtta medlemmarna i Klicken för tre år sedan. Så inträffade brandkatastrofen vid Backaplan. Det blev mycket tungt att jobba vidare, allra mest för de överlevande i Klicken som miste två av sina ledande medlemmar.
Marie-Louise Hron, vars son mördades av nazister 1995, inledningstalade vid gårdagens smygpremiär. Minnesfonden efter sonen har skänkt pengar för att filmen skulle bli av.
– Alla människor har rätt att bli accepterade. Den här filmen är med och sprider de ringar på vattnet som är nödvändiga i arbetet mot våld och rasism, sade hon.
Leo Papini, ordförande i Anhörigföreningen för brandkatastrofens offer, fick stormande applåder när han kom fram för att säga några ord. Han tyckte det kändes lite underligt att bli applåderad när han förlorat ett barn i branden.
– Men jag misstolkar inte era applåder, jag tar dem som sympati. Vi kan göra mycket för dem som överlevde. För de 213 ungdomar som har fruktansvärda synliga eller osynliga skador.
88. soldiers är en av låtarna från Klickens första cd-singel. Bokstaven H är nummer åtta i alfabetet. I nazistkretsar är sifferkombinationen 88 (Heil Hitler) en symbol.
Men här står den för det rakt motsatta. Hammer Hill markerar gruppens kraftiga avståndstagande till nazismen. Klicken är förortssoldaterna som inte accepterar rasism. De är i stället soldater som är beväpnade med musik, dans och mikrofoner.
De hyllar sina föräldrar, sitt liv i förorten.
”Vi är stolta över att bo i Hammarkullen”, är en ofta förekommande replik i filmen.
Men lika ofta säger de sig vara stolta över Sverige och att de älskar sitt nya hemland, ty många av dessa ungdomar har kommit till Sverige som flyktingar från krigshärjade länder eller diktaturer.
Den 28 december visas 88. soldiers i SVT Kanal 2.
– Därefter hoppas vi på att den ska visas inom föreningar. En idé vore ju om ungdomarna i Klicken själva kunde följa med på olika visningar, säger manusförfattaren Leif Ryding.
Vad tyckte du om 88. soldiers?
Anis Jabbour, 16 år, Angered
– Jättebra. Men eftersom de visade bilder kring branden kunde det varit med lite mer kring vad som hände de ungdomarna. Filmen rörde upp känslor. Alla göteborgare borde se den.
Pia Åberg, 18 år, Hjällbo
– Jättebra film. Stark. Alla, speciellt de som inte vet ett enda dugg om förorterna borde se den. Den visar vilket rikt liv det finns i Hammarkullen och att förorterna minsann inte bara är skit.
Parinaz Pakmehr, 16 år, Angered
– Väldigt bra. Men det om branden var inte så bra för mig personligen eftersom den rörde upp så mycket svåra känslor. Positivt att den visar att livet i Hammarkullen är bra, att det är en bra stadsdel.
Gunnar Lindahl, 45 år, Johanneberg
– Mycket, mycket bra film som väckte starka känslor. Man blir berörd, både glad och ledsen. Jag var en av rökdykarna vid branden och många insnöade göteborgare skulle må bra av att se den här filmen.