Filmen har påverkat myndigheter och lett till en ny drogpolitik i Göteborg

Henke

I filmen visar vi bland annat på det dåliga samarbetet mellan olika myndigheter. För myndiga missbrukare finns inget rapporteringstvång och samarbetet mellan t.ex sjukvård och sociala myndigheter har varit dålig. Ungdomar som tagit överdoser och fått hjärtstillestånd, kunde återupplivas på sjukhuset under natten och sedan skickas ut genom ytterdörren på morgonen utan någon uppföljning eller hjälp. Efter att filmen nu visats för politiker och tjänstemän i Göteborg så har beslut tagits för att förbättra kommunikationen mellan olika myndigheter. Sjukvården i Göteborg får in runt 150 GHB-överdoser om året. Alla GHB-fall ska nu rapporteras till sociala myndigheter, och samarbetet med polis och andra berörda ska förbättras.

“Starka bilder av bottenlös förtvivlan”
– Mats Johnson/GP

“Filmen träffar som ett knytnävslag i magen”
– Jimmy Fredriksson/GT

“Väldigt bra och hemsk och sorglig och angelägen och upprörande!”
– Mikael Wiehe

“Den viktigaste svenska dokumentärfilmen sedan “Ett anständigt liv”
– Peter Birro

Henke och Sebbe är i 20-årsåldern. Ständigt har dom döden omkring sig. En efter en dör deras kompisar. När sedan Jonny, deras bästa vän, hoppar från Angeredsbron brister allt. En kork GHB blir den enda trösten. Henke och Sebbe lever ett liv utan glädje, ett liv dom inte vill leva.

En samproduktion med Sveriges Television och Film i Väst, och med stöd av Svenska Filminstitutet/Tove Torbiörnsson, Allmänna Arvsfonden och Sensus.