”Nu skiter vi i det här!”

Claes Hake

Den internationellt erkände konstnären Claes Hake är en stolt och egensinnig man. Hake växte upp i arbetarmiljö. Tretton år gammal förlorade han sin far. Arton år gammal blev han antagen till Valands Konsthögskola, som en av de yngsta någonsin. Men själv har han beskrivit de första åren där med orden: ”Jag fattade fan inte vad dom höll på med.” Efter Valand fick han sina första offentliga uppdrag. Flera av dem väckte både uppståndelse och en intensiv debatt. Under 70-talet jobbade han mycket som scenograf med den uppkäftiga Nationalteatern.

Vi har velat göra en film som fångar både kärvheten och känsligheten hos Hake själv. Vi vill visa hans glädje i det konkreta, fysiska arbetet med skulpturerna och hans beredskap att provocera, ta strid. I filmen följer vi hans arbete med Minnesmärket för de 63  ungdomar, som omkom i Backa-branden. I vår film möter vi också Fiolmannen, mannen som i årtionden vandrade längs Göteborgs gator med snabba steg och med den svarta fiollådan i handen. Claes Hake har lyckats fånga Fiolmannens säregna väsen i brons. I filmen ger vi  också Fiolmannen en röst.

Längd: 58 min

En produktion från MAGNETICA FILM i samproduktion med Sveriges television/K-special samt FILMATELJÉN 89 AB med stöd av Film i Väst samt Stena Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur

För mer information kontakta

Johan Bergström
0708 292800
johan_bergstroem@yahoo.com